13.05.2024

Co warto wiedzieć o owocach egzotycznych?


Turyści odwiedzający kurorty położone w odległych krajach oraz interesujący się kulturą z różnych zakątków świata, zaobserwowali różnorodność owoców reprezentujących te regiony. Owoce egzotyczne zaskakują swoim niecodziennym wyglądem, powodując od razu chęć spróbowania. Są uprawiane w klimatach tropikalnym, subtropikalnym lub po prostu pochodzą z dalekich krajów.

Jakie są korzyści z egzotycznych owoców?

Owoce tropikalne mają nie tylko oryginalny smak i niezwykły wygląd. Są również przydatne. Uprawiane w ciepłym i nasłonecznionym klimacie zawierają duże ilości przeciwutleniaczy, witamin, makro- i mikroelementów oraz błonnika. Owoce egzotyczne to cuda natury, których początki kojarzą się z odległymi rejonami, nie tylko urozmaicają posiłki, ale także posiadają wyjątkowe właściwości, które mogą pozytywnie wpłynąć na samopoczucie fizyczne i emocjonalne. Wprowadzenie ich do diety w 2024 roku stało się doskonałym pomysłem, który popiera catering dietetyczny, opracowujący spersonalizowane diety dostosowane do potrzeb i stanu zdrowia każdej osoby. Dzięki ciągłemu śledzeniu trendów żywieniowych i ich wpływu na zdrowie, można uznać owoce poludniowe za przydatne w terapii wielu chorób cywilizacyjnych oraz jako ich profilaktyka. Na przykład mały zielony owoc egzotyczny - kiwi, ma działanie przeciwmiażdżycowe i reguluje ciśnienie krwi. Również miechunka mały żółty owoc egzotyczny ma działanie prozdrowotne, reguluje ciśnienie krwi i wspiera pracę układu odpornościowego.

 

Jakie są owoce tropikalne - lista?

Żółte owoce egzotyczne:

Kaki, mango, karambola, ananas, banan.

Zielone owoce egzotyczne:

Kiwi, awokado, arbuz, guawa.

Pomaranczowe owoce egzotyczne:

Physalis, papaja, pomarańcze, mandarynki.

Różowe owoce egzotyczne:

Rambutan, pitaja.

Czerwone owoce egzotyczne:

Granat, liczi.

Fioletowe owoce egzotyczne:

Figa, marakuja, mangostan.

Ciemnoniebieski owoc egzotyczny:

Akai.

Czarny owoc egzotyczny:

Jabuticaba (Żabotikaba), diospyros digyna - czarny sapot.

Jakie są najbardziej cenione tropikalne owoce?

Nasze porady żywieniowe bazują na głębokiej analizie składu mikro i makroelementów, dzięki czemu poznawane są właściwości zdrowotne tropikalnych owoców które można wykorzystać w żywieniu.

Mangostan

Mangostan ma delikatny miąższ, który znajduje się pod grubą skórką. Ten fioletowy owoc tropikalny znajduje się na sadzonkach roślin o okrągłych liściach. Kolor miąższu jest biały, dlatego też czasami określany jest jako biały owoc egzotyczny. Kształt obranego owocu przypomina nieco pomarańczę i składa się z kilku segmentów. Ponadto wraz ze wzrostem ich liczby zmniejsza się liczba nasion. Mangostan ma charakterystyczny słodko-kwaśny smak, który dobrze komponuje się z mocnym aromatem owocu durian. Owoc zawiera cenne witaminy: A, B, C, E, D a także koenzym Q10 i związki fenolowe. Obniża poziom cholesterolu i trójglicerydów. Mangostan zawiera 74 kcal na 100g, białko 0,6 g, tłuszcz 0,6 g, węglowodany 15,9 g, błonnik 1,4 g. Miejsce występowania: obejmuje większość Azji i Ameryki Środkowej.

Liczi

Egzotyczne owoce liczi są okrągłe lub w kształcie serca, z jaskrawoczerwoną skórką, z niewielkimi stożkowatymi wypustkami. Wewnątrz znajduje się brązowa pestka i przezroczysty, białawy soczysty miąższ o słodko-kwaśnym smaku. Zawiera witaminę C, potas, żelazo, foliany, jest przydatny w okresie jesienno-zimowym. Owoc posiada w swoim składzie witaminy z grupy, B, witaminę E i K, oraz minerały: wapń, cynk, żelazo, magnez, sód. Liczy zawiera 66 kcal w 100 gr, białko - mniej niż 1 g, tłuszcz, mniej niż 1 g, węglowodany 16,5 g, błonnik 1,3 g. Miejsce występowania: Azja Wschodnia i Południowo-Wschodnia (Chiny, Tajlandia, Wietnam itp.), Australia.

Papaja

Jest to pomaranczowy owoc egzotyczny, osiągający długość 30 cm, ma jasnożółto-zieloną skórkę. Pomarańczowy i bardzo delikatny miąższ papai ma oryginalny, przyjemny smak, przypominający zarówno melon, jak i dynię. Ten duży żółty owoc egzotyczny ma 43 kcal na 100 g, białko 0,5 g, tłuszcze 0,3 g, węglowodany 11 g, błonnik 1,7 g. Zawiera witaminę C i B, żelazo, wapń, magnez, fosfor. Egzotyczny owoc podobny do gruszki ma działanie antyoksydacyjne, chroni organizm przed wolnymi rodnikami i wykazuje właściwości przeciwnowotworowe. Papaja występuje: cała Azja Wschodnia, Południowa i Południowo-Wschodnia (w tym Tajlandia, Indie i część Chin), a także większość Ameryki Łacińskiej (w tym Brazylia).

Mango

W 2024 roku uznano mango za niezwykle popularny żółty owoc egzotyczny występujący w większości krajów tropikalnych. Ma duże owoce o różnych kształtach - jajowate, kuliste lub wydłużone. Żółto-pomarańczowy miąższ owocu ma słodki i soczysty smak. Zapach łączy w sobie aromaty róży, cytryny, moreli i melona. Owoce przed spożyciem można łatwo obrać nożem. Wartość odżywcza w 100 g wynosi 60 kcal, białko 0,8 g, tłuszcze 0,4 g, węglowodany 15 g, błonnik 1,6 g, Zawiera witaminy A, C, E, K, B6, B9, wapń, magnez, żelazo, fosfor, cynk. Mango obniżenia cholesterol we krwi, przyspiesza leczenie infekcji wirusowych oraz ułatwia przyswajanie żelaza. Mango występuje: większość Azji (w tym Indie, Tajlandia, Chiny) i Ameryka Łacińska (w tym Brazylia, Meksyk, Kuba).

Rambutan

Rambutan to różowy owoc egzotyczny, który wyróżnia się, oryginalnym długim włosiem, jest wielkości orzecha włoskiego. Ma słodki biały miąższ. Owoce są smaczne zarówno świeże, jak i konserwowe. Nie trzeba się bać obierania, ponieważ ciernie są miękkie, nie kłujące i łatwo kruszą się pod palcami. Miąższ owocu tropikalnego jest bogaty w błonnik, przeciwutleniacze, witaminy A, B1, B2, PP, C i kwas foliowy, a także wapń, fosfor i żelazo. Rambutan poprawia pracę serca, przyspiesza procesy metaboliczne, oczyszcza organizm, wspomaga prawidłową pracę przewodu pokarmowego, wzmacnia układ odpornościowy. Wartość odżywcza w 100 g wynosi 68 g, białko 1 g, węglowodany 16 g, błonnik 3 g. Rambutan występuje: Południowy wschód (Tajlandia, Indonezja) i Azja Południowa (Indie), Ameryka Łacińska (Kolumbia, Meksyk).

Karambola

Owoce południowe do których zalicza się karambola charakteryzują się niezwykłym kształtem. Główną cechą owocu jest jego przekrój przypominający gwiazdę. Cechuje go cienka i delikatna skórka o żółto-zielony odcieniu, mięsiste, chrupiące i soczyste wnętrze. Karambola o słodko-kwaśnym orzeźwiającym smaku, przypomina połączenie jabłka, agrestu i ogórka. Wielkość jest podobna do owoców papryki. Ten zolty owoc egzotyczny spożywa się zarówno dojrzały, jak i przed dojrzewaniem, głównie do przyrządzania koktajli czy sałatek. Owoc zawiera witaminę C, A, B, K oraz minerały: miedź, wapń, potas, żelazo. Karambola obniża ciśnienie krwi, działa przeczyszczająco, stymuluje układ odpornościowy. Wartość odżywcza karamboli w 100 g to tylko 31 kcal, białko 1 g, węglowodany 6,7 g, błonnik 2,8 g. Ten owoc zagraniczny pochodzi z: Azja Południowo-Wschodnia (Indonezja, Brunei itp.).

Pitaja

Do najbardziej egzotycznych owoców należy pitaja czyli smoczy owoc. Ma fascynujący wygląd zewnętrzny i wewnętrzny: skórka jest intensywnie różowa, pokryta małymi kolczastymi listkami, co nadaje jej wygląd szyszki. Miąższ jest biały lub czerwonofioletowy z jasnymi inkluzjami kilkudziesięciu, a nawet setek ciemnych nasion. Pitaja osiąga wielkość dużej pomarańczy. Ma charakterystyczny słodkawy smak. Często stosowana w połączeniu z limonką do przygotowania koktajli owocowych. Ten kolczasty owoc egzotyczny zawiera: magnez, żelazo, witaminę C i E, polifenole i karotenoidy. Regularne spożywanie smoczego owocu będzie doskonałą profilaktyką nowotworów i chorób serca, procesów zapalnych i chorób stawów. Wartość odżywcza w 100 g: 50 kcal, białka 1,4 g, węglowodanów 12 g, błonnika 1,4 g. Pitaja pochodzi z: od USA i Meksyku, przez Izrael po Azję Południowo-Wschodnią (Tajlandię, Indonezję) i Australię.

Guawa

Gujawa wygląda jak zielona cytryna, a po przekrojeniu przypomina małego arbuza. Tajska wersja tego owocu ma delikatny, subtelny, prawdziwie tropikalny aromat, od razu przypominający ananasa, truskawki i coś w rodzaju pigwy. Wewnątrz znajduje się miąższ, którego kolor w trakcie dojrzewania zmienia się z białego na różowy lub żółtawy. Ten zielony egzotyczny owoc zawiera twarde, żółtoszare nasiona. Ważną cechą owocu jest to, że można go jeść ze skórką. Owoc jest bardzo przydatny, ponieważ stymuluje pracę mięśnia sercowego, a jednocześnie poprawia pracę układu trawiennego (głównie ze względu na błonnik, którego szczególnie dużo jest w skórce). Guawa zawiera witaminy z grupy B, witaminę A, C, E, K, PP, minerały: wapń, magnez, potas, fosfor, żelazo. Wartość odżywcza w 100 wynosi 68 kcal, białko 2,55 g, tłuszcz 0,95 g, węglowodany 14,3 g, błonnik 5,4 g. Owoc tropikalny guawa pochodzi z: znaczna część Azji (Indie, Indonezja, Tajlandia itp.), a także Afryka Północną (Egipt, Tunezja).

Jaboticaba (żabotikaba)

Jaboticaba często nazywana jest brazylijskim drzewem winogronowym. Wyjaśnia to nie tylko region wzrostu, ale także charakterystyczne umiejscowienie dużej liczby owoców bezpośrednio na pniu i dużych gałęziach drzewa. Prawie zawsze w gronach, choć zdarzają się też pojedyncze owoce. Przede wszystkim przypomina rokitnika lub porzeczkę, tylko nieco większe i to na drzewie, a nie na krzaku. To czarny owoc egotyczny który ma gorzką skórkę, dlatego przed spożyciem wymagają wstępnego oczyszczenia. Miąższ ma szerokie zastosowanie do przygotowania tradycyjnych dań i napojów owocowych, od marmolady, galaretek i słodyczy po soki i napoje alkoholowe. Wyjątkowe owoce chronią organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, które odpowiadają za choroby przewlekłe. Żabotikaba zawiera witaminy z grupy B, witaminę A, C, minerały: wapń, żelazo, fosfor, potas. Wartość odżywcza w 100 g wynosi 50 kcal, białko 1 g, tłuszcze 0,5 g, węglowodany 14 g, błonnik 3 g. Te zagraniczne owoce pochodzą z Argentyny, Peru, Boliwii, Paragwaj, Kuby, Filipin, USA.

Owoce zagraniczne są prawdziwą skarbnicą cennych dla zdrowia witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Dzięki wprowadzeniu ich do jadłospisu można poznać ciekawe, oryginalne smaki i kolory, np. akai egzotyczny owoc ciemnoniebieski i jaboticaba czarny owoc egzotyczny. Wykorzystując interdyscyplinarne podejście do zdrowego stylu życia, wprowadzamy do menu najzdrowsze owoce egzotyczne surowe oraz suszone owoce egzotyczne. Zbilansowana dieta pudełkowa nabiera nietuzinkowych form i oddaje charakter kuchni z całego świata. Z udziałem owoców tropikalnych powstają diety wegańskie, wegetariańskie a także z niską zawartością kalorii.


Dieta dopasowania do Twoich potrzeb

Wybierz stałą dietę lub skomponuj swoje menu, wybór należy do Ciebie.

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz samodzielnie określić warunki przechowywania lub dostępu plików cookie w Twojej przeglądarce.