- Czekolada ma swój początek ponad tysiąc lat przed Chrystusem.
Współcześnie znane są świadectwa (np. malowidła), które potwierdzają istnienie ziarna kakaowca w życiu ludzi już w okresie rozkwitu kultur indiańskich. Aztekowie i Majowie wykorzystywali ziarna kakaowca do produkcji różnorodnych napojów.
- Do Europy ziarna kakaowca trafiły dzięki wyprawie Krzysztofa Kolumba. Początkowo Europejczycy nie zachwycili się nimi, gdyż nie wiedzieli jak z nich korzystać.
- Współcześnie kakaowiec rośnie w tropikalnych częściach obu Ameryk, w Afryce, na Dalekim Wschodzie oraz w Indiach Zachodnich.
- Ziarna kakaowca zbiera się i pozostawia na słońcu, aby nabrały wyjątkowego aromatu. Kolejno usuwa się łuski, a część jadalną przerabia na miazgę i masło kakaowe. Dzięki dalszej obróbce można uzyskać różnorodne rodzaje czekolad.
?
- Czekolada zawiera ok. 600 substancji, które pozytywnie działają na zdrowie. Są to m.in. magnez, żelazo, flawonoidy, fenylotylamine- związek z grupy endorfin, niacynę, cynk, teobrominę, która działa podobnie jak kofeina.
- W USA kwitnie moda na specjalne kuracje czekoladowe, którymi leczy się zmęczenie, apatię i wyczerpanie nerwowe.
- Czekolada to ceniony składnik wielu preparatów kosmetycznych. Ma ona działanie natłuszczające i silnie nawilżające. Czekolada poprawia jędrność, elastyczność, odżywienie i koloryt skóry. Pomaga usunąć nadmiar wody i toksyn z organizmu, dzięki czemu wspomaga wyszczuplanie i walkę z cellulitem.
- Spożycie czekolady wpływa pozytywnie na pracę układu nerwowego i odpornościowego. Do jej licznych właściwości możemy zaliczyć m.in. pobudzenie pracy nerek, opóźnienie procesów starzenia, ochronę przed nowotworami, regulację ciśnienia krwi i poziomu cholesterolu oraz zastrzyk energii.
- Najlepiej wybierać czekoladę gorzką o zawartości masy kakaowej minimum 70%. Skład produktu powinien być jak najkrótszy, bez oleju palmowego, syropu glukozowo-fruktozowego i E476. Dobra czekolada powinna mieć gładką konsystencję i błyszczącą powierzchnię, przy łamaniu na kawałki powinna wydawać charakterystyczny trzask i nie topić się pod wpływem zmiany temperatury powietrza.
- Zaleca się spożywanie 2-3 kostek ciemnej czekolady dziennie ?
Bon Appetit! :)
Czytaj więcej:
- Roślinne źródła białka w diecie wegetariańskiej
- Walory zdrowotne kiełek
- Witamina D - Sprawdź jak wpływa na organizm
- Wpływ na organizm produktów bogatych w magnez, potas i wapń
- Zielona herbata - wady i zalety
- Czym jest indeks glikemiczny?
- BMI - co to jest i jak go obliczyć?
- Owsianka na mleku lub wodzie – na dobry początek dnia
- Jak obliczyć swoje zapotrzebowanie kaloryczne oraz energetyczne?
- Jak być fit? Budowa ciała ma znaczenie!