Tofurnik wydaje się być ciastem tylko dla wegan - jednak zdecydowanie polecam go wszystkim nieweganom :) Jest po prostu pyszny, delikatny i można go zjeść w każdej ilości ;p
Spód:
100 g ciasteczek owsianych
100 g pestek dynii
5 – 6 łyżek oleju kokosowego
szczypta soli
Masa:
2 kostki tofu / 2 x 180 g
1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
¾ szklanki ksylitolu
½ szklanki puree dyniowego
2 łyżki mąki z tapioki
1 łyżeczka pasty waniliowej lub ziarna z 1 laski wanilii
1 łyżeczka cynamonu
skórka otarta z połowy pomarańczy
szczypta soli
1 szklanka mleka kokosowego
½ szklanki soku z cytryny
Żurawinowy kisiel:
½ szklanki świeżej żurawiny
¼ szklanki wody
1 łyżeczka mąki z tapioki
2 łyżki wody
Przygotowanie:
- Przygotowanie spodu: wszystkie składniki zmiksować blenderem na grube okruchy. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia i na dno wysypać pokruszony spód - ugnieść palcami tak aby sie w miarę nie kruszył i wstawić do lodówy na 30 min.
- Masa: piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Wszystkie składniki poza mlekiem oraz sokiem z cytryny umieścić w misce i zblendować na bardzo gładką masę – gdy masa osiągnie idealną gładkość można powoli dolewać płyny cały czas miksując.
- Tofurnikową masę wylać do schłodzonej wcześniej tortownicy , następnie wsadzić do rozgrzanego piekarnika do 160 stopni i piec przez 15 minut, po tym czasie temperaturę zmniejszyć do 120 stopni i piec kolejne 45 minut. Polecam piec z odrobiną parowania dzięki czemu tofurnik nie popęka - jeżeli wasz piekarnik nie posiada takiej funkcji wystarczy wstawić naczynie żaroodporne wypełnione wodą.
- Po upływie 45 min wyłączyć piekarnik ale pozostawić ciasto w środku na kolejnych 15 min. Ja tak zawsze robię też z sernikiem :) Studzić przez 2-3 h.
- Kisiel żurawinowy - nie omijajcie bo nadaje naprawdę super smak, bez niego aż tak dobrze nie smakuje ;p: w małym garnuszku zagotować żurawinę z wodą i gotować przez 5 minut. Mąkę tapiokową wymieszać z wodą , następnie wlać do garnka z żurawiną i energicznie wymieszać. Rozsmarować na wierzchu ciasta. Można posypać dodatkowo płatkami migdałowymi :)
Wartości odżywcze:
Kalorie: 298 kcal (porcja 150 g)
Białko: 9 g
Tłuszcz: 14 g
Węglowodany: 29 g
Czytaj więcej:
- Wpływ na organizm produktów bogatych w magnez, potas i wapń
- Zielona herbata - wady i zalety
- Czym jest indeks glikemiczny?
- BMI - co to jest i jak go obliczyć?
- Owsianka na mleku lub wodzie – na dobry początek dnia
- Jak obliczyć swoje zapotrzebowanie kaloryczne oraz energetyczne?
- Jak być fit? Budowa ciała ma znaczenie!
- Jak cheat day i cheat meal wpływa na samopoczucie i zdrowie
- Potas – jakie są jego główne właściwości?
- Co to są węglowodany?