Składniki:
kasza jaglana -pół szklanki
mleko migdałowe -1,5 szklanki
mleczko kokosowe -mała puszka 160g
woda - 0,5 szklanki
wiórki kokosowe 1 szklanka do masy i jedna szklanka do posypania
3-4 łyżki ksylitolu lub innego słodzidła
Przygotowanie:
Gotujemy kaszę w 1 szklance mleka + 0,5 szklanki wody przez około 15 minut – do tego czasu kasza powinna sporo napęcznieć i wchłonąć praktycznie całe mleko z wodą. Mieszajcie od czasu do czasu, aby się nie przypaliło. Po 15 minutach dodajemy mleczko kokosowe, wiórki kokosowe, ksylitol i pół szklanki mleka. Gotujemy przez następne 10 minut na malutkim ogniu mieszając regularnie – masa będzie dosyć gęsta. Przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia lub lepimy kuleczki. Szklankę wiórków prażymy na suchej patelni (można dodać trochę ksylitolu jak ktoś woli bardziej słodko. Posypujemy masę. Odstawiamy do wystudzenia. :)
Czytaj więcej:
- Walory zdrowotne kiełek
- Witamina D - Sprawdź jak wpływa na organizm
- Wpływ na organizm produktów bogatych w magnez, potas i wapń
- Zielona herbata - wady i zalety
- Czym jest indeks glikemiczny?
- BMI - co to jest i jak go obliczyć?
- Owsianka na mleku lub wodzie – na dobry początek dnia
- Jak obliczyć swoje zapotrzebowanie kaloryczne oraz energetyczne?
- Jak być fit? Budowa ciała ma znaczenie!
- Jak cheat day i cheat meal wpływa na samopoczucie i zdrowie