Kasztany mają szerokie zastosowanie. Ich spożycie dobrze wpływa na odporność organizmu. Wyciąg z kasztanowca zwyczajnego zawiera escynę – związek chemiczny, mający właściwości uszczelniające naczynia krwionośne, chroniący przed żylakami. Substancja ta ma też działanie przeciwzapalne, przeciwobrzękowe i przeciwkrzepliwe. Cechy te wykorzystuje się zarówno w medycynie jak i kosmetologii. Kasztany są produktem silnie alergizującym. Nie zawierają natomiast glutenu, więc są produktem bezpiecznym dla osób chorujących na celiakie.
Kasztany pozytywnie działają na koncentrację, włosy, skórę i paznokcie, regulują pracę trzustki, wzmacniają wątrobę i pracę mózgu, obniżają ciśnienie dzięki potasowi, a nawet działają przeciwnowotworowo. Dodatkowo kasztany mają swój udział w utrzymywaniu równowagi psychicznej i w walce z depresją, oczyszczają organizm z toksyn i spowalniają procesy starzenia.
Pochodzenie
Owoce kasztana jadalnego (Castanea sativa) pochodzą prawdopodobnie z obszaru śródziemnomorskiego, w południowej Europie, północnej Afryce oraz Azji Mniejszej. Należy je odróżnić od owoców kasztanowca zwyczajnego (Aesculus hippocastanum), który pochodzi z Półwyspu Bałkańskiego.
W Polsce kasztanowiec jadalny najliczniej występuje na Dolnym Śląsku. Owoce z drzew (kasztanowców) rosnących w polskich parkach nie nadają się do spożycia
Kasztany to zródło:
- energii, ze względu na dużą zawartość skrobi
- błonnika
- witamin z grupy B oraz C, E i K
- minerałów: potasu, magnezu, wapnia, lecytyny (poprawia koncentracje, ułatwia zapamiętywanie)
Zalety spożycia kasztanów jadalnych:
- Zwiększają uczucie sytości
- Pomagają niwelować zaparcia
- Wpływają pozytywnie na leczenie zakrzepowego zapalenia krwi, hemoroidów, zastojów żylnych oraz innych schorzeń wywołujących ból, skurcze mięśni czy mrowienie ciała.
- Działanie przeciwbakteryjnie, przeciwzapalnie i rozkurczowe
- Usprawnia pracę jelit i niweluje problemy trawienne
- Podkręcają metabolizm
- Działa regenerująco na wątrobę i śledzionę
- Poprawiają pamięć i koncentracje
- Wzmacniają odporność
- Są doskonałym afrodyzjakiem
- Zwalczają celullit
- Dodają energii
Jak przygotować kasztany jadalne?
Kasztany jadalne można jeść na surowo, pieczone czy gotowane. Można je gotować w wodzie ok.15min. Pieczone należy przygotować w piekarniku, w temp.200 stopni.
Należy pamiętać, że przed obróbką trzeba nacisnąć skórkę owoców. W innym razie mogą wybuchnąć w piekarniku czy garnku. Gdy owoce przestygną, należy zdjąć łupinkę, a błonę sciągnąć nożem.
W ofercie naszej diety pudełkowej Fit Apetit dbamy, aby te pyszne i jakże zdrowe kasztany zagościły w menu. Znajdziecie u nas posiłki z kasztanami takie jak:
- Pulpeciki z indyka w sosie kasztanowo- winnym z puree oliwkowym z palonym masłem i francuską sałatka z pieczonych buraków
- Zapiekanka warzywna z kasztanami i orzechami
- Krem z batata z kasztanami
- Omlet kasztanowy z bakaliami, waniliowym musem z batata i winogronami
- Kasztanowe risotto z dynią i kaczką
- Sałatka z dojrzewającym serem kozim i karmelizowanymi kasztanami
Czytaj więcej:
- Czym jest indeks glikemiczny?
- BMI - co to jest i jak go obliczyć?
- Owsianka na mleku lub wodzie – na dobry początek dnia
- Jak obliczyć swoje zapotrzebowanie kaloryczne oraz energetyczne?
- Jak być fit? Budowa ciała ma znaczenie!
- Jak cheat day i cheat meal wpływa na samopoczucie i zdrowie
- Potas – jakie są jego główne właściwości?
- Co to są węglowodany?
- Błonnik – podstawowe informacje
- Dieta lekkostrawna – zasady jej stosowania