Naleśniki !
Czy naleśniki są zdrowe? Myślę, że dla wielu osób mamy dobrą wiadomość: Naleśniki mogą być zdrowe! Istotnym aspektem jest dobór składników do ich przyrządzenia oraz sposób obróbki kulinarnej.
Ważny aspekt- mąka
Do naleśników użyj różnych rodzajów mąk. Możesz skorzystać z mąki owsianej, żytniej, amarantusowej, jaglanej, gryczanej, kokosowej lub innej w zależności od upodobań. Są one teraz powszechnie dostępne. Mąki te wzbogacą wartość odżywczą dania. Jest też dobra informacja dla osób, które nie tolerują glutenu. Naleśniki można przygotować z mąki bezglutenowej.
Do masy naleśnikowej można również dodać zblendowane warzywa, np. szpinak, batat, włoszczyznę, buraki, zioła itp. Pomogą one nadać ciekawą barwę potrawie.
Nie zapomnijmy o farszu
Dużą rolę odgrywa farsz dodany do naleśników. Śmiało można zrobić go na słodko, jak i wytrawnie.
Obie wersje mogą być nie tylko smaczne, ale i zdrowe. Naleśniki na słodko można przyrządzić z twarogu, miodu, dodać skórkę pomarańczy i świeże owoce. Można dodać świeżego ananasa, co spowoduję przyspieszenie przemiany materii. Takie danie dostarcza niezbędnych makroskładników, jak białko, węglowodany i tłuszcze. Dodatkowo zapewnia organizmowi wapń i witaminy. Weganie mogą użyć twarożku z tofu lub orzechów. Farsz w wersji wytrawnej można sporządzić z różnych rodzajów warzyw, mięsa i sosu. Można także skorzystać z wersji bezmięsnej i zamiast niego użyć fasolki. Takie nadzienie zapewni organizmowi podaż białka, węglowodanów, tłuszczu, błonnika, witamin z grupy B.
Ogranicz ilość tłuszczu
Podczas smażenia naleśników warto wybrać patelnie teflonową. Dzięki niej można przygotowywać danie bez użycia tłuszczu, ewentualnie jedynie posmarować pędzelkiem. Do przygotowania farszu do naleśników warto skorzystać z gotowania na parze, duszenia, pieczenia czy grillowania.
Naleśniki mogą być zdrowe. W wersji na słodko możemy skomponować je tak, aby dostarczały cennych składników, witamin i minerałów. Naleśniki wytrawne można przyrządzić w wersji vege lub z mięsem. Oba rodzaje można skomponować tak, aby były pełnowartościowym daniem, do tego bardzo smacznym. Pamiętajmy, aby uważać z ilością zjedzonych naleśników, bo są przyrządzone z mąki, która dostarcza jednak sporo kalorii. Jak ze wszystkim stosujmy umiar
?
W tym tygodniu 02.02 wypada dzień naleśników. Z tej okazji specjalnie dla Was w naszym menu serwujemy takie pyszności:
Naleśniki owsiane z chińskim farszem drobiowym i sosem słodko-kwaśnym.
Naleśniki z batata z orientalnymi warzywami w sosie ostrygowym.
Czytaj więcej:
- BMI - co to jest i jak go obliczyć?
- Owsianka na mleku lub wodzie – na dobry początek dnia
- Jak obliczyć swoje zapotrzebowanie kaloryczne oraz energetyczne?
- Jak być fit? Budowa ciała ma znaczenie!
- Jak cheat day i cheat meal wpływa na samopoczucie i zdrowie
- Potas – jakie są jego główne właściwości?
- Co to są węglowodany?
- Błonnik – podstawowe informacje
- Dieta lekkostrawna – zasady jej stosowania
- Witaminy z grupy B – podstawowe właściwości